Köpguiden

Att leta bostad är väldigt roligt. Många idéer om hur man vill ha det i sitt boende växer fram efter visningarna. Tankarna går om hur det ska inredas, vilken tapet det nya vardagsrummet ska få och vilket rum som passar bäst till vem.

Men det är även andra praktiska saker som är viktiga inför en fastighetsaffär. Varje försäljning är unik, men här har vi gjort en liten köpguide med de vanligaste stegen för ett bostadsköp.

Vi svarar på alla frågor kring stort och smått och finns med dig under hela processen. Och självklart är vi med även i framtiden om det skulle vara något!

1. Finansiering

Det första steget är att prata med en bank om finansiering av ett eventuellt köp. När du har fått ett godkännande och lånelöfte av banken kan du vara med på budgivning utan oro. Vi är partner med BudID. Där kan du skapa en profil för att verifiera ditt lånelöfte och sedan lägga digitala bud när du har hittat en bostad du vill köpa. Förutom att det är snabbt och smidigt så visar det säljaren att du har finansieringen klar och att du är seriös med ditt bud.

2. Gå på visning

När du har hittat det objekt du vill köpa – ta gärna en extra kontakt med banken för att göra en avstämning att lånelöftet gäller för den aktuella fastigheten. Detta gör även att banken kan förbereda sig och att allt går smidigt i alla steg när du förhoppningsvis har vunnit budgivningen.

3. Budgivning

Vi mäklare berättar hur säljaren vill att budgivningen ska gå till och om det finns några bud lagda. Vi erbjuder digital budgivning med Bank-Id men du kan även välja att delta i budgivningen via sms eller personlig kontakt med oss. Budgivningen kan du enkelt följa i din telefon eller på din dator. Då får du snabbt besked om vilka bud som ligger och du hinner överväga ditt nästa bud noga. Under budgivningsprocessen är det bara mäklaren som vet ditt fullständiga namn och först när köpet är avslutat får säljare och köpare en lista med alla namn, telefonnummer och adress till de budgivare som har deltagit – och även vilka bud de har lagt.

4. Skriva köpekontrakt

När budgivningen är avslutad och säljaren har accepterat ett bud, så är nästa steg att skriva på köpekontraktet / överlåtelseavtalet. Vi är flexibla med hur detta steg slutförs och anpassar oss efter dina önskemål. Flera möjligheter finns som till exempel på vårt kontor, vid den köpta fastigheten eller digitalt på distans med telefonkontakt. Oavsett plats så går vi tillsammans igenom alla handlingar och paragrafer i de olika dokumenten. Vi svarar alltid på dina frågor – och vi vet att det kommer bli många. När du har undertecknat kontraktet kontaktar vi banken och bokar en tid för tillträde.

5. Betala handpenning

Ungefär en vecka efter kontraktsskrivningen betalar du in en handpenning som är på 10% av köpeskillingen.

6. Tillträde

Det sista steget är inflyttningsdagen som vi kallar för tillträdesdagen. Nu ska du få nycklarna till ditt nya hem! Vi slutför de sista handlingarna och din bank överför slutbetalningen till säljarens konto. Sedan är det dags att flytta in!

Vill du att vi ringer dig?